facebook tracking

Hyvinvointipilotista oivalluksia työssäjaksamiseen – lue täsmävinkit

 

Kuva blogi.jpg

Työpaikka voi edistää työntekijöiden jaksamista monella tavalla, kuten taukojumpilla, hieronnalla ja vapaa-ajan liikuntaa tukemalla. Jokainen työntekijä on kuitenkin yksilö, joten on tärkeää löytää juuri itselle sopivammat keinot työssäjaksamiseen.

Keväällä 2018 Solteqilla käynnistettiin hyvinvointipilotti, jonka tarkoituksena oli auttaa työntekijöitä löytämään yksilölliset keinot hyvinvoinnin vahvistamiseen. Hyvinvointipilotissa käytiin läpi jokaisen henkilökohtaista hyvinvointia vahvistavia tekijöitä sekä sitä, miten työpaikka voi osaltaan edesauttaa hyvinvoinnin ylläpitämistä.

Hyvinvointipilotissa lähdettiin liikkeelle henkilökohtaisella Firstbeat-hyvinvointianalyysillä, joka mittaa päivän kuormitusta sekä palautumista yön aikana. Mittauksen jälkeen käytiin yhdessä asiantuntijan kanssa läpi, milloin stressitasot olivat koholla ja mistä se johtui. Mittaus antoi hyvää osviittaa siitä, mihin keskittyä kunkin työntekijän kohdalla.

Itselläni punaiset, eli stressiä kuvaavat hetket ajoittuivat lähinnä keskelle työpäivää, kun taas yöt olivat pitkälti vihreitä, eli palautumista kuvaavia. Myös työpäivän aikana oli vihreitä hetkiä, mutta esimerkiksi koko päivän kestäneen asiakastapaamisen kuvaaja oli pitkälti punainen. Tämä oli tärkeä muistutus mikrotauoista.

Kevääseen kuului myös henkilökohtaisia tapaamisia psykologin kanssa sekä yhteisiä luentoja, joissa käsiteltiin esimerkiksi stressin ja työkuormituksen hallintaa, rentoutumiskeinoja sekä muita stressiin ja jaksamiseen vaikuttavia asioita, kuten ravintoa, liikuntaa ja lepoa. 

Porukka on ollut varsin positiivisesti projektissa mukana. Hyvinvointiin vaikuttavat tekijät selvästi kiinnostavat. Olen perehtynyt aiheeseen jonkin verran myös omalla ajalla, mutta koin silti hyvinvointipilotin aikana monia oivalluksia.

Alla täsmävinkkini hyvinvoinnin ylläpitämiseen:

  1. Paranna keskittymiskykyä mikrotauoilla. Kun sähköposti, puhelin ja chat piippaavat jatkuvasti, on keskittymiskyky kovilla. Aina ei ehdi pitää rauhassa kahvitaukoja, mutta myös lyhyillä mikrotauoilla on suuri merkitys. Pyri siis siirtämään ajoittain ajatukset edes hetkeksi pois työtehtävistä, vaikka katsomalla ulos ikkunasta.
  2. Yhdistä liikunta arkirutiineihin. Liikunnalla on todistetusti suuri vaikutus jaksamiseen, mutta kiireinen arki on välillä haaste salilla käynnille tai lenkkeilylle. Ota siis työpäivät avuksi ja yhdistä liikunta arkirutiineihisi. Omistautuneimmat suosivat kävelypalavereja, mutta myös portaiden kävelemisellä ja ajoittaisella kahvin haulla saat kroppaasi hyvin liikettä.
  3. Löydä itsellesi parhaat keinot. Parasta hyvinvointipilotissa oli ymmärtää omat yksilölliset tarpeet ja itselle sopivimmat keinot jaksamisen vahvistamiseen. Toiset tarvitsevat liikuntaa palautuakseen, kun taas toisilla uni on se ratkaiseva juttu. Kannattaa kuunnella itseään, ottaa selvää hyväksi havaituista käytännöistä ja poimia ne itselle hyödyllisimmät.
  4. Rauhoita hetki ennen nukkumaanmenoa. Iltaisin ajatus on usein virkein, ja mieli tekisi kirjoittaa muutamia työjuttuja muistiin. Toisille iltatyöt ovat normaali käytäntö. Aivot jäävät kuitekin helposti junnaamaan työasioihin vielä koneen sulkemisen jälkeen, joten siksi on tärkeää rauhoittaa hetki ennen nukkumaanmenoa, esimerkiksi lukemalla kirjaa.

Joko Solteq | Finland on työpaikkasi?

Osallistu rekrytointiin, löydä seuraava kollegasi.

email
@solteq.com
Teamtailor

Urasivu Teamtailorilta